2009.05.22.
09:26

Írta: Tom Keller

1989-2009 : 20 éves a szabad Európa

 Egy nagyon jól sikerült kisfilm került fel az Európai Bizottság Youtube csatornájára. A film a szabadság kivívására tett kísérletekkel kezd, majd metafórikusan egy 1989-ben született gyermek életútját kapcsolja össze Európával és a hozzá kapcsolódó történésekkel.

Máig meghatározó élmény számomra, hogy 18 évesen a szülinapomon a Brandenburgi Kapu előtt ünnepelhettem barátaimmal, hogy 2004-ben ott lehetettem Point Alpha-n és beszélhettem Hans-Dietrich Genscherrel   , aki a magyar-német összefogásból fakadó eredménynek tekinti a vasfüggöny felszedését, "lebontását". Csomó ilyen élményt lehetne még  felsorolni, az első útlevél nélküli külföldi utazást, az első olyan találkozást más európai emberekkel, akik nem azt kérdezték, hogy melyik országból jöttél, hanem csak a városod stb...

 

Természetesen a vasfüggöny szimbolikus átvágása Horn Gyula és Alois Mock által 1989. június 27-én már csak egy pótlólagos fotózási alkalom, médiaesemény volt, hisz abban az időben a hosszú időn át oly fenyegetőnek számító osztrák-magyar határzár már csak egy 40 kilométeres sávban volt érvényben.

 

Szólj hozzá!

Címkék: énblog video film magyarország németország európa

A bejegyzés trackback címe:

https://tomkeller.blog.hu/api/trackback/id/tr911136868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása