2009.05.17.
20:31

Írta: Tom Keller

Dán érettségi 2.0

Sokan a magyarországi érettségi nívótlanságát hangoztatják az utóbbi időkben, nos az MTI egyik híre szerint ez nem kizárólagosan magyar jelenség, Dániában is hasonló a helyzet.

Ott az oktatási miniszter azt mérlegeli, hogy engedélyezni fogja az írásbeli érettséginél, hogy a diákok hiányos tudásukat az internetről egészítsék ki.

A tervezet szerint a következő tanévben már ki is próbálják a forradalminak kikiáltott reformot. Megemlítendő, hogy a dán oktatási szakemberek támogatják az internethasználatot, mivel szerintük az lehetőséget biztosítana az alaposabb és pontosabb írásbeli érettségi dolgozatok elkészítésére.--------> Nem szeretnék félreértést, de akkor ez most ilyen tesztes dolgozat vagy egy írásos szakdolgozat?

Mint Soren Vagner minisztériumi konzulens a MetroXpress című lapnak elmondta, a diákok - tudásukat bővítendő - szerteágazóbb információkat gyűjthetnek az adott témáról, például egy történelmi eseményről, ellenőrizhetik a neveket és dátumokat, sőt, feltárhatnak egyéb részleteket is.--------> Nos ez szép és helyes, de mi ezt az érettségi előtt ejtettük meg...

 

Tervüket a szakértők azzal is indokolják, hogy szerintük az írásbeli érettségi célja éppen annak megállapítása: képes-e a diák rendszerezni tudásanyagát és világos értekezést készíteni belőle. ---------> Erre egy normális képességekkel rendelkező ember kb. 10-11 évesen képes vagy legrosszabb esetben a középiskolai felvételi táján...

A minisztérium arra is felkészült, hogy a lustább diákok egyszerűen csak kimásolják majd az interneten olvasottakat, ami nem lenne más, mint a puskázás modern formája: a tanároknak módjuk lenne ellenőrizni az igénybe vett weboldalakat, hogy kiszúrhassák, ha valaki csupán idegen tollakkal ékeskedett saját gondolatainak megfogalmazása helyett. ---------> Nem tudom, mi úgy mentünk érettségizni, hogy pl. matekból  Frau Bauer és Herr Seiler is azt mondta, hogy inkább tanuljunk meg minden képletet, mert a Formel und Tabellensammlung(Képletgyűjtemény) használata csak időpocsékolás....

 

A diákok persze nagyon lelkesek, hiszen gyakorlatilag vége a felfokozott tanulási kényszernek. -----> no comment

A hírben még kitértek arra, hogy amennyiben a kísérlet sikerül, 2011-től már általánossá is válhat a "web-érettségi" Dániában.

 

5 komment

Címkék: társadalom érettségi

A bejegyzés trackback címe:

https://tomkeller.blog.hu/api/trackback/id/tr241127377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pillangó89 2009.05.18. 16:21:31

Lehet, ezek a politikusok is csak magukból indulnak ki... És ezek a diákok biztos nem Sorbonne-isták, vagy Columbia-isták esetleg Harvardisták lesznek. :D

LD_50 · http://plasztiknefelejcs.blog.hu 2009.05.18. 18:13:23

Ezt akkor majd mindennek lehet nevezni, csak érettséginek nem. Lehetne a neve mondjuk gugli ismeret (persze dánul :)

Tom Keller · http://tomkeller.blog.hu 2009.05.18. 18:23:04

@LD_50: @Pillangó89: Kb. tényleg arra jó, hogy értelmi fogyatékosságot leellenőrízhessék ... Jó persze, aki tovább akar tanulni biztosabb magasabb követelményeknek kell megfelelniük.
süti beállítások módosítása