2007.07.29.
18:36

Írta: Tom Keller

F-22 Raptor vs. F-35 Lightning II

Az idei nyár két nagy kasszasiker közönségfilmjében, a Transformersben, illetve a Die Hard 4.0-ban tiszteletüket tették az ötödik generációs vadászrepülőgépk első két típusa, az F-22 Raptor , illetve a F-35 Lightning II vadászbombázóké.Ezen repülőgépek ötvözik a negyedik generációs vadászrepülőgépek előnyös tulajdonságait, elsősorban a kíváló manőverezőképességet, az alacsony észlelhetőséggel.

Jelenleg az F-22 Raptor az elős hadrendbe állított ötödik generációs vadászrepülőgép, mely a z F-117 Nighthawk(gyk. a "Lopakodó")-ot, illetve az F-15 Eagle-t hivatott leváltani.
Repülési képességei és manőverezőképessége a többi gépet a szuperszonikus sebességtartományban is veri, de utánégető használata nélkül is tartósan képes 1,5 Mach  sebességgel repülni( ami sacc/kb olyan 2000 km/h-val egyenlő). A  hajtóműve tolóerővektor-eltérítéssel felszerelt ezért igen kis sebességgel repülve is képes intenzív manőverezésre. Ára rendkívül magas, 120 millió dollár körüli , ezért exportja nem valószínű (bár Izrael Ausztrália, Dél-Korea,illetve Japán érdeklődne a gép iránt, az Egyesült Államok egy ideig még nem hajlandó  a titkos és  újszerű szerkezeti megoldások miatt kiadni a gép licenszét vagy exportra gyártani)

Fegyverzetéről elmondható, hogy jobb szárnyának tövébe egy 20 mm űrméretű M–61A2 Vulcan gépágyút építettek be, javadalmazása 480 darab lőszer. A gépágyú csőtorkolata egy, a tüzeléskor automatikusan kinyíló ajtó mögött van, ami amellett, hogy elrejti a fegyvert a rádióhullámok elől, egyúttal megakadályozza annak korrózióját, illetve szennyeződését is. A további fegyverzetet a félszárnyak alatt kialakított két-két fegyverfelfüggesztő csomóponton és a törzsben kialakított négy fegyvertérben hordozza.A fegyverterek nyílásai a rakéták indításakor nyílnak csak ki, kevesebb, mint egy másodpercre.

A repülőgép légi célok ellen az AIM–120C AMRAAM és az AIM–9M és a korszűbb AIM–9X Sidewinder rakétákat hordozhatja. A tipikus légiharc-fegyverzet 2 darab AIM–9 és 6 darab AIM–120 rakéta, a fegyverterekben ennyi fér.

Az F–35 Lightning II korábbi nevén JSF (Joint Strike Fighter) vagy X-35 vadászgép szemben az F-22 Raptorral még nincs hadrendbe állítva, legkorábban 2011-ben várható ez, mikor az F–16 Fighting Falcon-t, az F/A–18 Hornet-et és a brit Harrier-t kívánják leváltani.

Az F-22 Raptor projekthez képest ez nemzetközi kooperációban került végrehajtásra, ahol az USA-n kívüli támogatók köre 3 szinten a kövekezőképp oszlott meg: 

  • 1.szint: Egyesült Királyság 2 milliárd USA dolláral támogatta a projektet
  • 2.szint: Olaszország 1 milliárd USA dollárt és Hollandia 80 millió USA dollárt adtak a projektbe.
  • 3.szint: Törökorszég US$110 millió, Ausztrália US$144 millió, Norvégia US$122 millió, Dánia US$110 millió és Kanada US$110 millió-val támogatta a projektet.
Mivel több féle igényt kellett kielégíteni, ezért 3 különböző altípust határoztak meg felhasználás szempontjából:

F-35A: Hagyományos módon fel- és leszálló változat az Egyesült Államok Légiereje részére, mely az F-16 Falcon-okat és az A-10-eseket váltják le 2011-ben.

F-35B: Egyhelyben fel- és leszálló változat(elvileg ez szerepelt a Die Hard 4.0-ban), mely az Egyesült Államok Tengerészgyalogságának az AV-8 Harrier II-eit és F-18A Hornetjeit, a Királyi Légierő Harrier GR7/9-eit, valamint a Királyi Haditengerészet SeaHarrier-jeit váltja fel 2012-ben.

F-35C: Egy hordozói változat az Egyesült Államok Haditengerészetének részére, mely az F/A-18 Hornetjeit váltja fel 2012-ben.

Az egyhelyben fel, illetve leszállós változat mellett( bár mondjuk a brit Harrier már évtizedek óta képes ilyen mutatványra) még egy különlegesség is helyet kaphat a gépen, a hagyományos fegyverzeten felül,  irányított energiafegyverek felszerelését tervezik, a tervezetben  szilárdtest lézerek és nagy energiájú mikrohullámú fegyverek szerepelnek, amelyekhez a fegyverrel együtt 20 MW teljesítmény előállítására alkalmas hajtóművet is felszerelnek a repülőgépre.


Ilyen tények után csak azt tudom mondani, hogy az ég adja, hogy csak légiparádékon kelljen hasonló gépeket látnunk és ne győződjünk meg élesben is képességeikről. Amit még fontosnak tartok megjegyezni, hogy az itt felsorolt adatok mind a nyilvánosságra hozott anyagokból származik, így lehet hogy sokkalta nagyobb teljesítményekre is képesek az itt bemutatott vadászgépek.



 


További részletek:

http://www.f22-raptor.com/
http://www.jsf.mil/

8 komment

Címkék: haditechnika repülőgépek

A bejegyzés trackback címe:

https://tomkeller.blog.hu/api/trackback/id/tr3127729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rozmán Csaba 2007.10.10. 14:48:31

szerinten nem rossz de ha begépeled a googleba az f22-t fent megjelenik egy gép ami orosz nem tom milyen típu de lelőtt egy f22-est jó lenne tudni milyen gép írjátok meg

Rozmán Csaba 2007.10.10. 14:53:08

amúgy mindíg mondják hogy 5.generácios de másho azt írják csak 4. mert az 5.generáció még meg sem jelent amúgy ezt szakértők mondják az 5.generáció kb 10 év múlva fog csak megjelleni

Tom Keller · http://tomkeller.blog.hu 2007.10.12. 16:36:21

Olyat én is olvastam, hogy F-16, illetve F/A-18asok hadgyakorlaton dogfightban simán "megsemmísítették" az F-22est(persze nem élesben, hanem szimuláltan) De erről az orosz gépről nem hallottam, de simán lehet, Mig-ek meg a Szuhojok még most is az elsők közt vannak a dogfightban, de hát a csúcstechnológiás rakéták korában ez már nem a fő szempont.

Kiss Adam 2008.04.02. 18:45:23

ey nem igayz mert ez már 5. generációs gép.és nem semmisítették meg sem az F-16-osok sem az F/A-18-asok sem. De a google-s képet csak 1 orosz gépeket imádó csávó csináta. amúgy az egy Szu-47-es amiből csak 1 van és nem is lesz több mer az előrenyilazott szárnyakkal valami gond van amit még nem tudtak megoldani. De most nincs kedvem leírni az F-22 előnyeit a 4.-dik generációval szemben csak annyit mondok hogy lopakodó és hogy AESA-rendszerű a radarja ami kb 2000 különálló adó vevő egységből áll és 200 km ről észlel egy 1 négyzetméteres hatásos visszaverő felületű tárgyat

Tom Keller · http://tomkeller.blog.hu 2008.04.02. 18:58:15

Te most vagy nem olvastad el a blogbejegyzést vagy csak félreértetted amit írtam:D

Kiss Ádám 2008.04.04. 19:22:32

Milyen blokbejegyzést? De azt nem hiszem hogy félreértettelek volna. Á de mindeggy sztem ezen ne vesszünk össze. Van MSN címed? Ha van légyszi írd le és ott majd gyorsabban beszélgethetünk.

[tomkeller] · http://tomkeller.blog.hu 2008.04.04. 19:45:53

Az a blogbejegyzés , amihez eleve hozzászóltál, na ott leírtam,hogy az F-22-es milyen technológiával rendelkezi, de hozzászólásomban azt írtam, hogy dogfightban, vagyis csak simán gépágyút és a repcsi manőverezőképességére támaszkodva lealázták a masinák, persze ez a rakéták korában már mellékes.

Kiss Ádám 2008.04.04. 22:47:46

Értem. De ezt még akkor sem hiszem el teljesen mer kb:2-szer olyan jól manőverezik mint egy mai amerikai tipus. De olyanrú má én is hallottam hogy egyszer dogfightban lenyomta egy F/A-18E SUPER HORNET, de annak a pilótéja megsértette a szabályokat.De van MSN címed? Ha igen légyszi írd le, és akkor gyorsabban beszélgethetünk.
süti beállítások módosítása