2010.01.06.
07:43

Írta: Tom Keller

La Befana

Úgy néz ki, hogy a január 5-ről 6-ra virradó éjszaka hóval borította be a tájat  Befana, így ha már a fehér karácsony elmaradt, be kell érnünk a fehér vízkereszttel.

De ki is ez a "La Befana”?

Leginkább Olaszországban ünneplik a ronda, de jóságos boszorkány, Befana eljövetelét, mely során megajándékozza a gyermekeket. Nagyjából hasonlóan ténykedik, mint a Mikulás, bár nem szánnal, hanem seprűjén közlekedik a nem éppen attraktív, ősz hajú , vörös szemű, fogatlan és nagy orrú boszorka, aki a kéményen keresztül jut be az otthonokba és a kandallóra akasztott zoknikba teszi a gyerekeknek szánt ajándékot.

Az antik római szokásból mára már átalakult és a gyümölcs, mint ajándék helyett drágább meglepetéssel ajándékozza meg a jó gyerekeket Befana.

Sok városban ünnepségeket is rendeznek, arra a legendára emlékezve, hogy mikor Befanát meglátogatták a pásztorok/napkeleti bölcsek (több forrás, több verziót ír le) , az nem tartott velük a kis Jézushoz, de utólag rájött, hogy rosszul döntött ás ezért azóta is vándorol és az útjába eső gyermekeket megajándékozza annak reményében, hogy egyikük a kis Jézus.

Ha a Befana kifejezés eredetét keressük, akkor a görög eredetű Epifania szóhoz jutunk, mely újjászületést jelent . Észak-Olaszországban ezt "Epifagna"-ként tartják számon, míg Róma környékén "Pasqua Befania" névvel illetik, délebbre pedig "Bifania"-nak vagy "Bufania"-nak nevezik.

Egy kicsit modernebb ábrázolásban kevésbé észrevető az ősz haj ,a vörös szem, a fogatlanság , illetve a nagy orr:

Szólj hozzá!

Címkék: ünnep olaszország európa

A bejegyzés trackback címe:

https://tomkeller.blog.hu/api/trackback/id/tr221651214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása