2009.02.18.
10:40

Írta: Tom Keller

Operation: Nilfheim, avagy a téli futás

Most, hogy az elmúlt hetekben úgymond kipihentem az előző időszak fáradalmait itt az ideje, hogy újra elkezdjek edzeni, amit már hét eleje óta szívvel-lélekkel teszek is.

Nagyon jó úgy elkezdeni a napot, hogy hűvös szellő, hideg hó és aranyló napsütés közepette fut az ember egy órácskát és így indítja a napját, endorfinnal elözönlött testtel.

Az endorfinok olyan ópiátszerű vegyületek, melyek hasonlítanak a hormonokhoz , nagyjából a gyönyörérzetért felelős feéhrjeanyagokként leetne őket aposztronfálni.

Úgy figyeltek fel először az endorfinokra, hogy elkezdték tanulmányozni a futók és egyéb sportóolók által tapsztalt mámort.

Ez az intenzív és természetes aerob testmozgások esetén beálló feldobott, mámoros, optimista állapot a dopamin szintjének emelkedése  és az endorfinok hatására áll be. Míg az endorfinok csökkentik a fájdalmak hatását, addig a a dopamin okozta gyönyöröknek megnyílik az útjuk.

Ilyenkor áll be az euforikus, feldobott hangulat és csökken a fizikai fájdalom.

 

A mai reggel nagyjából a Rocky 4-ben Stallone által kivitelezett módon lehetett futni itt Dél-Buda legtöbb részén, hozzátenném ez szerintem a filmtörténetben az egyik  legjobb "training montage".

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: énblog video mozi edzés

A bejegyzés trackback címe:

https://tomkeller.blog.hu/api/trackback/id/tr13950177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása