2009.02.11.
00:59

Írta: Tom Keller

Szentgotthárd

Megkértek , hogy rakjam ki ezt.

Szentgotthárdtól mindössze 100 méterre, Ausztria területén akar felépíteni a BEGAS nevű osztrák cég egy monumentális szemétégetőt, három nemzeti park (Raab Naturpark (A), Goricko (SLO) és az Őrségi Nemzeti Park) közvetlen közelébe.

A szemétégető az osztrák városoktól távol, Burgenland legkeletibb részére épül, ahol az uralkodó szélirány észak-nyugati, tehát alapvetően Magyarországot, Szentgotthárd és az Őrség területét érné a környezetszennyezés.

 

Hogy a beruházás méreteit érzékeltessük, évi 200 ezer tonna hasznosíthatatlan hulladékot kívánnak elégetni, ez kb. egy kétmilliós nagyváros egész évi szeméttermelése. Közúton és vasúton mintegy 20 vagonnyi újra fel nem használható, vegyes összetételű hulladék érkezne a szemétégetőbe naponta, a jelentős része a városunkon keresztül.A hulladékégető kéménye háromszor lenne magasabb, mint történelmi városunk központjában álló, annak látképét alapjában meghatározó barokk épületegyüttes templomtornya.

 

A beruházó EU-s forrásokból kívánja finanszírozni a projectet, miközben a régiónk szemétégetőt kategorikusan elutasító helyi lakosságát nem tájékoztatta érdemben, velünk egyeztetéseket nem kezdeményezett.


Fogalmazhatnánk úgy, hogy: "Ha a szemétégető felépül, a következmények beláthatatlanok". De ez nem igaz. A következmények igenis beláthatók:

 

- Térségünk idegenforgalma megszűnik. Ki jönne Európa szeméttelepére kirándulni?

 

- Az ingatlanaink elértéktelenednek. Ki jönne ide lakni, vállalkozni?

 

- Gyermekeinknek nem tudjuk biztosítani az egészséges levegőt, hiszen a szemétégetőtől pár száz méterre járnának iskolába, játszanának, sportolnának, élnének.

 

- A szeméttel a világon mindenhol együtt jár a bűz, a rágcsálók, a fertőzések. Miért pont itt lenne másképp?

 

- Álnok és átlátszó a Begas és a beruházást támogató politikai-gazdasági körök propagandája: a levegőbe kerülő ezernyi vegyület közül alig néhánynak mérik a határértékét, soknak még az élő szervezetekre gyakorolt pontos hatása sem ismert.

 

 

FACEBOOK-ON MEG ITT LEHET CSATLAKOZNI http://www.facebook.com/group.php?gid=53479750177

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomkeller.blog.hu/api/trackback/id/tr4936086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása