2008.11.06.
16:29

Írta: Tom Keller

Intelligens kamerák a Corvinus Egyetemen

Két mobilkamera is figyeli a Budapesti Corvinus Egyetem épületét másik 36 fix megapixeles kamera mellett. A kamerák azonnal riasztják az őröket, ha nem kívánt eseményt észlelnek. Az új IP alapú, megapixeles rendszerrel könnyen ellenőrizhető és visszakereshető bármilyen esemény éjjel-nappal, akár távolról is. 

Harminchat fix és két WIFI-vel ellátott megapixeles mobil IP kamera vigyázza az egyetem és a diákok értékeit szeptembertől a Budapesti Corvinus Egyetemen. A vagyon védelmi céllal felszerelt kamerák az irodák feltörését, a felújítások és a rendezvények során bekövetkezett károkat hivatottak visszaszorítani. "Felmerült az igény, hogy a folyosók aktív megfigyelése mellett egy olyan rendszert építsünk ki, melynek segítségével könnyen dokumentálhatóak és visszakereshetőek az események" - mondta Czinderi Gábor a Corvinus Egyetem műszaki főigazgató helyettese.

A kamerák segítségével a tettesek könnyedén kézre keríthetőek, vagy tetten érhetőek. A kamerákba épített intelligens funkciók képesek jelzést adni a biztonsági őröknek, ha valamilyen nem kívánt esemény történik egy megfigyelt területen. Bár az intelligens funkciókat még teszt jelleggel futtatják, az épület megfigyelése már folyamatos. Az egyetem elvből elveti az olyan biztonsági megoldásokat, melyek fennakadást okoznának az épületben zajló forgalom szabad áramlásának.

Egy ilyen rendszer mindenki életét megkeserítené és nem is biztos, hogy a kárt okozó tettesek megkerülnének - mondja Reck Tibor a telepítő Reklár Bt. ügyvezetője. A 

Budapesti Corvinus Egyetem egy nyílt intézmény, ahová bárki szabadon bemehet. Ez a közel 18 ezer nappali hallgató mellett jelenti az alagsorban található étterem vendégeit, valamint az ad- hoc konferenciákat és előadásokat is. Reggelente átlagosan 4000 ember mozog az épületben, amit nehézkes egy intelligens biztonsági kamerarendszer nélkül folyamatosan ellenőrizni.

Olyan megoldást kellett tehát találnunk, mely nemcsak nem akadályozza a forgalmat, de az épület támasztotta elvárásoknak is megfelel - mondja Reck Tibor. Az épület műemlék jellegéből fakadóan nem lehet, vagy csak igen nehézkes az újabb kábeles rendszerek kiépítése. Az Intellio rendszere IP alapú kommunikációjánál fogva képes futni a már meglévő internethálózaton. Az IP további előnye, hogy WIFI-megoldásokkal a 2 szélessávú mobil kamrával bármilyen olyan területet is megfigyelhetünk, ahova nincsen fix kamera telepítve. Ezeket a hordozható kamerákat főleg időszakos belső rendezvényeken, illetve az épülettel kapcsolatos rekonstrukciók során tervezik használni. Az egyetem első és még 

most is szolgálatot teljesítő vagyonvédelmi rendszerét ugyancsak a Reck Tibor vezette Reklár Bt. telepítette még 2004-ben. Ez a kábeles (nem kamerás megfigyelő) rendszer hatékonyan visszaszorította a korábbi nagy értékű belső lopásokat, ellenben az épület nyíltsága miatt a besurranásokat továbbra is nehéz volt kiszűrni. A szeptember óta működő nagyfelbontású IP kamerás rendszerrel azonban már belépéskor ki lehet szűrni az esetleg gyanús vendégeket. A kamerák képének felbontása még a belépők arcának vizsgálatát is lehetővé teszi.(sg)

 

SZÉP ÚJ VILÁG, UGYE?

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: közgáz corvinus

A bejegyzés trackback címe:

https://tomkeller.blog.hu/api/trackback/id/tr44754210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása