2008.08.29.
15:27

Írta: Tom Keller

Széchenyi mondta

 

 

1.Azt tartják, a pénz teszi az angolt. Nos vedd el a pénzt az angoltól - hagyd meg az eszét. Add oda a pénzt a magyarnak - de hagyd meg oly butának - és minden marad a régiben. Bizony a pénz mintegy látható instrumentuma a fejlődésnek, mélyebben és láthatatlanul az ész működik.

2.Az újabb időkben mindegyre nő Magyarországban a szólási viszketegség, mintha egyedül a nyelv működése által akarna kibuzogni a magyarnak minden energiája, tettre nem maradván semmi.(a blogoszférát nézzük csak meg:D)

3.A magyar szó még nem magyar érzés, az ember, mert magyar, még nem erényes ember, és a hazafiság köntösében járó még korántsem hazafi. (kikre gondolhatott vajon?:D)

4.A magyarok mindenkori s most is legnagyobb ellensége - a magyar.

5.Nem az cselekszik bölcsen, ki hazaszeretetét abban helyezheti, hogy minden idejét annak dicséretére pazarolja, hanem inkább az, ki hátramaradását fejtegeti, s boldogításában elősegélni fáradozik.

6.Az emberek száz- meg százféle vallást követnek, melyek gyakran ellenségesen, sőt nekikeseredetten állanak egymással szemben; pedig az erény valamennyi ember számára ugyanegy! Nem más a zsidónak, mint a kereszténynek, nem más a mohamedánnak, mint a kínainak; és az emberek dőre vakságukban mégis áthághatatlan falakat emelnek, amelyek elválasztják egyik emberfiát a másiktól!

2 komment

Címkék: történelem magyarország társadalom arcképcsarnok

A bejegyzés trackback címe:

https://tomkeller.blog.hu/api/trackback/id/tr59639630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. D. 2008.09.05. 11:30:02

Széchenyit mindig piszokjó embernek tekintettem. Jó kis meglátásai voltak.

Napoleonmaja 2008.12.05. 12:32:28

A magyarok mindenkori s most is legnagyobb ellensége - a magyar.
Kedvenc Széchenyi mondásom, gyakran idézem,sajnos, milyen igaz,nekem szerencsém van, csak félig vagyok magyar...
süti beállítások módosítása