2007.11.05.
17:25

Írta: Tom Keller

Remember, remember the fifth of November....

Remember remember the fifth of November
Gunpowder, treason and plot.
I see no reason why gunpowder, treason
Should ever be forgot..

Guy Fawkes és katolikus támogatói az 1604-es esküjük után először egy alagutat próbáltak ásni a parlament alá, de nagyon lassan haladtak. A következő évben, 1605-ben már sikerült egy pincét bérelniük épp a Lordok Háza alatt. Hozzá is láttak, hogy a pincét megtöltsék puskaporos hordókkal, melyeket az összeülő angol parlamentnek szántak. Október 26-án azonban az egyik összeesküvő, Francis Tresham merő jószándékból figyelmeztette képviselő rokonát, Lord Monteagle-t, hogy mikor ne menjen be a parlamentbe. A képviselő szólt a hatóságoknak, s Guy Fawkes próbálkozását hamarosan lefülelték. November 5-én Fawkes-t letartóztatták, megkínozták, majd a következő év januárjának utolsó napján kivégezték.


Guy Fawkes-ék nagyon elszámították magukat. Úgy vélték, Anglia népe a protestánsoktól való félelemtől megdermedve csak egy jelre vár, s akkor kész lerázni magáról a protestáns igát. A valóság teljesen más volt, s Guy Fawkes tettével épp ellenkező hatást ért el. A kor angol uralkodója, I. Jakab (1603-1625) az eredetileg katolikus Stuart-házból származott. Édesanyját, a skót Stuart Máriát I. Erzsébet királynő épp azért végeztette ki 1587-ben, nehogy Mária katolikus férjjel az oldalán ismét a katolikus hitbe vigye vissza az országot. I. Erzsébet ugyanis apja, VIII. Henrik példájától megrettenve hallani sem akart arról, hogy megházasodjon, s mivel a Tudor-dinasztia utolsó tagja volt, mindenki tudta, hogy törvényes utód nélkül az angol korona a skót Stuart-házra fog szállni. Stuart Mária nem csak sokkal szebb volt Erzsébetnél, de házasodási „érzéke” is megfelelt a dinasztikus követelményeknek: először a katolikus II. Ferenc francia király felesége volt, majd halála után a katolicizmus fellegvárának tekintett Spanyolországból szeretett volna férjet magának. Persze ez utóbbit szinte senki sem támogatta, még a franciák sem, hisz a vallásnál előrébb való volt a hatalmi szempont. Stuart Mária kétes ügyei miatt hamarosan nem kívánatos személyiség lett a Brit-szigeteken (gyilkossági ügybe keveredett), de Erzsébet a fentebb említett félelme miatt külföldre sem akarta küldeni. Így pár évig megtűrte maga mellett, majd jobbnak látta kivégeztetni. Mindeközben Stuart Mária fiát, Jakabot az anyjától elszakítva, protestáns szellemiségben nevelték. Jakab bár hivatalosan protestánssá vált, sosem volt képes teljesen levetkőzni katolikus gyökereit. Így a valóságban, s Guy Fawkes által fel nem ismert módon a katolikus vallás lényegesebb jobb helyzetbe került Jakab alatt, mint volt az előző évtizedekben. Jakab már uralkodásának elején tanújelét adta annak, hogy a reformáció gyors terjesztését nem tekinti szívügyének, s látszólagos meggyőződése ellenére a Rómához való közeledés nagyon is kedvére volt. A meghiúsított robbantási kísérlet azonban, mely nem csak a király, hanem az egész parlament ellen irányult végképp kettétörte a katolikusok restaurációs esélyeit. Guy Fawkes és társai ugyanis egyértelműen katolikus színekbe öltöztek, így a katolikusokat mint a robbantás kitervelőit tüntették fel. Mivel a király és a parlament ily módon történő „eltávolítása” a kortársak szemében erősen elítélt módszer volt, a katolikusokra a lassú felemelkedés helyett a mély megvetés várt.
Guy Fawkes lebukásának napját a mai napig ünnepnapként tartják nyílván Angliában. A protestáns angolok minden év november 5-én Guy Fawkes-bábuk égetésével, örömtüzekkel és tűzijátékkal ünneplik a király biztonságát.


A modern kultúrában jelenleg leginkább a V for Vendetta című filmmel kapcsolatban találkozhattunk Guy Fawkes alakjával,mivel a film  a zsarnokság elleni küzdelem radikális mivoltára helyezi a hangsúlyt, így több országban a terrorizmus idealizálásával vádolták meg a készítőket, trailer itten:


3 komment

Címkék: mozi kultúra társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://tomkeller.blog.hu/api/trackback/id/tr99220471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tibi 2007.11.20. 14:33:35

utálom a briteket, pokolba velük

tomkeller · http://tomkeller.blog.hu 2007.11.20. 22:54:50

Attól még ha esetleg pár személy rossz benyomsát tett rád még nem kell egy egész nemzetet elítélned, szerintem.

V 2008.03.13. 18:03:42

ajánlom mindenkinek hogy nézze meg a V for Vendettát. Nagyon jó film.
süti beállítások módosítása