2009.04.09.
21:40

Írta: Tom Keller

Zöldcsütörtök

Különböző okokra vissszavezethetően a húsvéti szezonban néha egyes napokon fejtörést okoz az embernek az, hogy az adott nap mit is fogyasszon. Nos ma én is így voltam, de annak köszönhetően, hogy még szerdán a Don Pepe akciója miatt kettőt fizet hármat kap volt, így még tegnap nem tudatosan egy spenótos garnélarákos pizzát kértem.

Ez csak azért érdekes, mert nem gondoltam bele, hogy ma Nagycsütörtök van és ma mindenképpen valami zöldet kellene enni. Így kapóra jött ez.

  Természetesen több  magyarázat is van arra, hogy honnan kapta nevét a zöldcsütörtök 

vagy nagycsütörtök, amely a többek között Leonardo da Vinci remekművén megörökített utolsó vacsora és a keresztény hit szerint az oltáriszentség megalapításának napja is.

Német nyelvterületen egyesek a "greinen" (weinen, azaz sírni) szóból, mások ellenben a zöld szín elnevezéséből vezetik le, mivel azon a napon a böjt okán rendszerint valami zöldet fogyasztottak, de ez általában egybeesett a friss termények első megkóstolásával is.

Holnap meg max valami halételt eszünk, Baján ilyet nem nehéz találni. 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: énblog

A bejegyzés trackback címe:

https://tomkeller.blog.hu/api/trackback/id/tr651056992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása