2009.03.25.
11:35

Írta: Tom Keller

Gyümölcsoltó Boldogasszony

Március 25-e Jézus fogantatásának ünnepe, de a régi magyar nevét (Gyümölcsoltó Boldogasszony napja) onnan kapta, hogy a gyümölcsfákat nagy általánosságban ekkor oltották és ekkor végezték a szemzést. A néphit szerint ugyanis ezen a napon fogadta méhébe Szűz Mária Jézust, másfelől ekkor indul meg igazán a mezők növényeinek növekedése. A beoltott fát nem volt szabad letörni vagy levágni, mert vér folyt volna belőle. Az a személy ilyen fát levág, megvakul, halála után pedig elkárhozik.  Persze nem csak ilyen tiltó elemekkel tarkított hiedelmek kapcsolódnak e naphoz, hanem például az, hogyha egy asszony, aki Gyümölcsoltó Boldogasszony napján érintkezik férjével, biztosan teherbe esik.


A halászoknak is meg volt a saját hiedelmük ezzel a nappal kapcsolatban,  szerintük ezen a napon veti föl magát a hal a vízből, ugyanígy a ekkor térnek  vissza a télen más vidékre költözött énekesmadarak.

E hagyományok sora mind a tavasz, az élet megindulására, újraindulására utal, van ehhez kapcsolódóan egy máig élő ceremónia, nevezetesen az, hogy aki Gyümölcsoltó napján ezerszer elimádkozza az „Üdvöz légy Mária, malaszttal teljes…” kezdetű imádságot, annak teljesül jó célt tartalmazó kívánsága.

Az idekapcsolódó időjárásjóslások közül a legérdekesebb a következő: bizonyos falvakban ezen a napon a békákat figyelik, megszólalnak-e. Ugyanis a hangoskodó békák azt jelzik, hogy ezen időponttól kezdve még negyven napig hideg lesz.

 

Update 1: Ma már csütörtök van, egy nappal az ünnep után és hóesésben futottam...

 


 

Szólj hozzá!

Címkék: vallás társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://tomkeller.blog.hu/api/trackback/id/tr81026660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása