2007.10.12.
16:20

Írta: Tom Keller

Trink, trink Brüderlein trink....

Az idei immár a 174-ik a Németországban és a világ több más országában is rendkívüli népszerűségnek örvendő fesztiválok sorában, amelyre idén nagyjából több mint 6 millió vendég látogatott el.A "Wiesn"-re, ahogyan sokan nevezik a helyszín miatt, a müncheni sörfőzdék különleges sört főznek (Wiesnbier), amely nagyobb alkoholtartalmú a szokásosnál. Ezért lehetett rengeteg mattrészeg olasz, illetve magyar turistával találkozni, a helyiek szerint sokszor megtörtént már, hogy az olasz buszosok csak úgy tudták utasaikat hazaszállítani, hogy a csomagteret műanyag zacskókkal kibélelték és fekvő helyzetben szállították haza a kiütőtt személyeket.

Bár mielőtt még belemennék a részletekbe, nem csak Münchenben voltam, hanem az ugyancsak Bajorországban található Berchtesgadenben is, ami sokak számára Hitler Sasfészke révén lehet ismerős. Egyik utas megjegyezte, hogy felmenni a Kehlsteinhausba olyan, mintha Mordorba menne az ember, a gonosz székhelyére...

Bormann tudta, hogy milyen helyszínre kell építtetni Hitler ötvenedik születésnaprjára ajándékként  a hegyi rezindenciát, mivel azt mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a bajor alpok ezen szeglete gyönyörű, bár sajnos elég nagy köd volt a hegy tetején, így normális fotókat nem nagyon tudtam készíteni a LANDSCHAFT-ról.(fontos: az eredeti házat, melyet Hitler előszeretettel látogatott felrobbantották, az itt látható ház vendégházként funkcionált)



Ez a kereszt áll jelenleg a hegy legfelső pontján :

A kereszt mellől lenézve a rezidenciára:


De azért kanyarodjunk vissza a fő dologhoz, az Oktoberfesthez. München meglehetősen multikulti várossá avanzsálódott ezekben a hetekben, a következő képen is látható egy skót delegációt, akik viszont bírták a sört, nem úgy mint az olaszok(amúgy ők nem éppen azok a fajta emberkék voltak, akiket ki mert volna bárki is nevetni a szoknyájukért:D):
 

Egy kis bajor nyelvlecke nem ártott senkinek, így gyorsan le is kaptam a  következő táblát, szókincsbővítéshez mindenkinek hasznos lehet:
 

Az Oktoberfesten a müncheni sörfőzdék Spaten-Franziskaner-Bräu, Augustiner, Paulaner, Hacker-Pschorr, Hofbräu München és Löwenbräu saját sátrakkal képviseltetik magukat. A kilátogatók számára 14 nagy és 15 kisebb sörsátor áll a rendelkezésükre. Az utóbbi években előfordult azonban, hogy egy sátrat a túlzsúfoltság miatt rövid ideig be kellett zárni, ilyen most is szép számmal volt, de kellő türelemmel mindenki be tudott jutni valahova.Ezt a problémát orvosolandó München város honlapján el is helyeztek egy Wiesnbarométert, ami a sátrak aktuális kihasználtságát mutatta.

Szegény Hans nem bírta már a folyékony nedűt, így elszenderedett egy kicsit, de hát a germán a jég hátán is megél, uccu neki jó a fű is ágynak:




A multikultihoz természetesen hozzátartozik az is, hogy sokan alkalmazkodnak a helyi szokásokhoz, így volt egy család , akikkel elég sokan fényképezkedni szerettek volna, a kép alapján vajon miért?


A következő képen látható óriáskereket először 1880-ban állították fel, ekkor a magassága 12 méter volt. Manapság az egyik legkedveltebb attrakciónak számít a most már 50 méter magas óriáskerék. A rajta utazók látványos képet kaphatnak a fesztiválról madártávlatból.



A kezdetekkor régen igazából a lóversenyek voltak a fő attrakciók, de mára ez a rész már nem szerepel a programban, leginkább csak az evés-iváson van a hangsúly, de elvileg a képen látható épület helyén voltak a versenyek:

Amikor belegondol az ember, mi is lehet egy sörfesztiválon a második legjobb business a sörcsapolás után, akkor megállapíthatjuk, hogy a fizetős wc üzemeltetése, a képen látható angyalka is egy ilyen hely felé mutat, bár sok olasz volt hogy nem zavartatta magát és a tömegben, több száz emberrel körbevéve elvégezte a dolgát....

Szólj hozzá!

Címkék: utazás németország

A bejegyzés trackback címe:

https://tomkeller.blog.hu/api/trackback/id/tr87194484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása