2008.10.03.
17:21

Írta: Tom Keller

A hullám

 Emlékszem, még a gimnáziumban a Theater AG előadta a Die Welle című német darabot, mely az azonos című könyv színpadi változata. Pár hete láttam plakátot a könyv magyar nyelvű kiadásáról és ma pedig szembesülnöm kellett vele, hogy itt van a filmválztozat is.

 

1969-ben, Palo Altoban (USA), Ron Jones történelemtanár (Cubberley High School) érdekes pszichológiai kísérletbe kezdett.

A diákjai nem értették, hogyan lehetséges az, hogy a német emberek nem tiltakoztak a koncentrációs táborok ellen. Ezt az értetlenséget látva Jones a Hitlerjugend mintájára mozgalmat indított, jelmondatokkal, jelvényekkel és egyezményes mozdulatokkal. A mozgalom olyan népszerű volt, hogy az egész iskola életére kihatott. Jones később leírta élményeit; a történet aztán magazinokban jelent meg The Third Wave címmel. 1981-ben a történetből tévéfilm készült The Wave címmel, majd a jogokat megvette egy kiadó. A film története alapján Todd Strasser - fiataloknak szóló népszerű regényeivel már híres - író regényt írt.

Érdekes egy sztori, de már igazából nem emlékszem arra, hogy miért nem vált számunkra kötelező olvasmánnyá Deutsche Literatur órán és helyét miért az Andorra című könyv töltötte be.

 

 

 

2 komment

Címkék: video film könyvajánló

A bejegyzés trackback címe:

https://tomkeller.blog.hu/api/trackback/id/tr34694721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.10.05. 14:19:04

Az a baj ezzel, hogy német film. Igazán de igazán jó német filmet jó sok éve láttam, A kísérlet volt az.
A drámáik nem rosszak, de azért annyira jók se, hogy megérje a mozijegy árát. Az agyon ajnározott Mások élete is szvsz egy nézhető korrekt darab, de nem fogott meg.

Dubi 2008.10.08. 23:55:21

"Az a baj hogy német"... nos igen. AKi megszokta hogy nem olvassa a feliratot az amerikai filmeknél (itt pedig a sok fehér ingen alig bírtam követni a fehér feliratot)... én is azt mondtam magamban, hogy bár ne németül menne...
De szerintem nagyon jól összehozott film volt jó színészekkel és rendezéssel. Európai volt. Rólunk. Nekünk. Szerintem nálunk is vetíteni kellene minden középiskolai történelemórán. Az is elgondolkodtató, hogy az 1981es első változat után (német TVfilm volt) miért pont MOST csinálták meg megint a filmet a németek...
süti beállítások módosítása