2007.08.01.
19:07

Írta: Tom Keller

A szicíliai

Elkezdtem újra olvasni Mario Puzo , a Keresztapa szerzőjének 1984-ben megjelent könyvét, A szicíliait. Bár ezt a regényt is megfilmesítették a '80-as évek végén Christopher Lambert főszereplésével annyira nem lett etalon és kult, mint a szerző másik művének feldolgozása. a Keresztapa.

Számomra a film annyira nem tetszett, de  a regény nagyon megfogott még pár évvel ezelőtt és a sok Szicíliáról szóló háttérinformáció miatt úgy gondoltam újra belelapozok(leginkább a történelmi és kultúrális dolgokra gondolok).

Kietlen , vörös föld és perszelő nap, vendetta, gyilkosság és árulás, oladozó görög templom és normann kastély, forró szenvedély és dicső történelem, vér és halál- Szicília.

Ha már ez a bejegyzés valamiféle könyvajánló lenne, akkor írnom kellene a tartalomról is, nem csak légből kapott szavakkal kéne dobálóznom.

1943-ban egy hegyi ösvényen sajtcsempészés közben elkapnak egy húszéves fiút, aki az inséges időkben így kénytelen segíteni családján. Az őt megsebesítő csendőrt a fiú, igaza büszke tudatában lelövi. A löves nemcsak a carabinieri, de az ő sorsát is megpecsételi: egész életére törvényen kivülivé váli. Turi Giuliano(vagy Salvatore Giuliano, így híresebb)  egyre szaporodó bandájával a hegyekből vívja szabadságharcát szeretett Szicíliája felszabadításáért. Számos rablás és jó néhány csendőr meg áruló holttestén átlépve azonban ráébred, hogy fő ellensége nem a mindenkori korrupt és nem törődöm római kormány, hanem a sziget minden zugát pókhálóként átszövő maffia. Amikor pár év múlva a már-már önmaga legendájává lett bandita, a gazdagok kifosztója, szegények gyámolóka Isten és Szicília nevében kivégez hat kisebb maffiavezért , akik nem engedik földet bérelni a nincstelen parasztokat, a "tiszteletre méltó" Don Croce Malo, a "főnökök főnöke" belátja, hogy ők ketten nem férnek meg egy csárdában, vagy őneki vagy Giulianonak meg kell hallnia...


Szóval mindenkinek ajánlom, aki nyaraláshoz keres magának egy izgalmakban teli, igazi "robin hoodos", "tenkes kapitányos", "zorros" regényt szicíliai környezetben ültetve. Ja és feltűnik a regényben a Corleone família is, Michael Corleonéval egyetemben(bár ezek a részek sajnos kimaradtak a megfilmesítésből).


Akinek meg nincs kedve olvasni, az itt talál a filmről némi információt(DE VIGYÁZAT, a Port.hu leírása nagyon SPOILERES): A szicíliai(1987)

Szólj hozzá!

Címkék: mozi könyvajánló szicília

A bejegyzés trackback címe:

https://tomkeller.blog.hu/api/trackback/id/tr62130255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása