2010.01.11.
08:03

Írta: Tom Keller

Tartós befektetési számla

Már 2009 novemberében felröppent a hírek, hogy január 1-jétől érdemben módosulnak a hosszabb távú megtakarítások szabályai és adókörnyezete.

Ezen a módosításoknak nemcsak az állampolgárok örülhetnek, hanem olyan állami célok, mint az öngondoskodás és a megtakarítások ösztönzése is megvalósulhatnak. Emlékszem, még olyan 2006 környékén zöldfülű egyetemistaként is felröppent a hír egy hosszú távú befektetési számlának titulált kezdeményezésről, melynek célja hasonló lett volna, mint a tartós befektetési számla, azzal a különbséggel, hogy az alapkoncepció szerint az kapott volna adómentességet, aki megvett volna egy részvényt/részvénypakkot és három évig ült volna rajta, vagyis kizárta az aktív kereskedést, csak a buy and hold stratégiára apellált.

Ezzel szemben a most , a 2010 januárban bevezetésre kerülő számla sajátossága az, hogy bevezetésre kerül  a tartós befektetési szerződés, mint fogalom. Jelenleg a befektetésekből származó jövedelmek , mint a kamat, az osztalék, illetve az árfolyamnyereség egységesen 20 százalékos adóterhelés alá esnek.

A számla és a szerződés célja az, hogy a jövőben a hosszabb távú befektetések esetén elkerülhető legyen a 20 százalékos adó. Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy két időtáv van, 3 év, illetve 5 év, jobban szólva 3 év után a 20 %-os adókulcs 10%-ra csökken, míg az 5 év letelte után 0%-ra.

Eddig még csak az Ersténél láttam meghírdetve, de ahogy olvastam, január második felében a legtöbb bank és alapkezelő portfóliójában is megtalálható lesz.

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság pénzügy tőzsde

A bejegyzés trackback címe:

https://tomkeller.blog.hu/api/trackback/id/tr561663116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása