2010.01.07.
12:21

Írta: Tom Keller

Raiffeisen Rendszeres Megtakarítás Program

Elöljáróban annyit, hogy úgy vélem minden olyan kezdeményezés, mely az embereket hosszú távú megtakarításra és pénzügyi felelősségre, tervezésre ösztönzi,  támogatandó cél. Ez az írás teljesen az én szubjektív véleményem, nem szándékozom másokat befolyásolni, csak leírom, amit gondolok.

A Raiffeisen Bank most egy olyan konstrukcióval állt elő, melynek célja az automatikus megtakarítás, ez úgy néz ki a hivatalos közlemény szerint, hogy az ügyfél folyószámlája mellett egy külön megtakarítási bankszámlával is rendelkezik, mely minden bankkártyás vásárlás és készpénzfelvétel után automatikusan 500-500 forinttal gyarapszik természetesen a sima folyószámla „terhére”.

Ahogyan már leírtam, a cél támogatandó, de sajnos én úgy látom, hogy a családok és az egyes emberek általában nem azért nem terveznek hosszú távra és okosan megtakarításokat eszközölnek, mert felelőtlenek lennének, hanem azért, mert sok háztartás esetében már a hónap végi kiadások is nagy terhet rónak a kasszára, megtakarításra nem is marad szinte semmi.

Persze gondolhatnánk ez esetben, hogy akkor a bank nem is ezeket az ügyfeleket tekinti célcsoportjának, hanem a módosabb rétegeket, ha ez a helyzet, akkor viszont nem értem, hogy miért jó az, hogy tranzakciónként takarít meg az ember fia 500-500 forintot. Ha olyan jövedelemmel rendelkezik valaki, hogy bőven van mit megtakarítania, akkor szerintem a megtakarításokat, befektetéseket véleményem szerint már a hónap elején eszközölni kell, mivel miután az ember úgymond a jövőbeni önmagára is gondolt jöhet a jelenbeli fogyasztás.

Ha magamból indulok ki, akkor elmondhatom, hogy havonta mondjuk 30-50-szer használom bankkártyámat, ez azt jelenti, hogy automatikusan 15-25 ezer forintot tudnék megtakarítani(jobban szólva egyik számlámról a másikra helyezni) ezzel a kártyával.

Felmerülhet akkor bennem a kérdés, ha ennyi felesleges pénztömeg áll rendelkezésemre, akkor miért nem rakom be inkább  egy tőkegarantált pénzpiaci alapba, ahonnan bármikor 2 kattintással visszavezethetem a folyószámlámra? De tegyük fel, ha nincs ennyi „felesleges” pénzem az adott hónapban, akkor ez a megtakarítási program arra fog ösztönözni, hogy keveset használjam a bankkártyámat és inkább a készpénzes fizetési megoldást helyezzem előtérbe.

 Amúgy érdemes megnézni a kondíciós listát , a megtakarítási számlán 50 ezer forint alatt 4% a kamat, 3 millió forint felett pedig 6,5%, úgy vélem ezeknél lehet jobb kondíciókkal rendelkező megtakarítási,illetve  befektetési alternatívákat találni.

És végezetül kicsit megtévesztőnek tartottam ennek a programnak a reklámját, amikor először láttam, mivel egyes emberek azt hihetik, hogy a banktól kapnak 500 forintot bónuszként a kártyahasználatért. Persze van bónusz, negyedévenként, ha nem nyúlunk a megtakarítási számlán elhelyezett pénzhez és volt legalább 10 tranzakciónk, mely során 500-500 forint került elhelyezésre. Ezen feltételek teljesítése esetén kapunk, most figyelj, 1000 forint bónuszt.

 

Zárógondolatnak annyit, hogy elcsépelten is, de a sok kicsi sokra megy, ez is jobb mint a semmi és mindenkinek el kell kezdenie valahol az aktív öngondoskodást és megtakarítást.

3 komment

Címkék: gazdaság bank pénzügyek közgazdász

A bejegyzés trackback címe:

https://tomkeller.blog.hu/api/trackback/id/tr81653817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

meta_ · http://greenr.blog.hu/ 2010.01.07. 18:56:23

Ha az aktív öngondoskodás feltételeit lehetővé teszik, akkor esetleg elgondolkodok rajta. De az öngondoskodás alatt azt értik, hogy a közszolgáltatásokat privatizálják, aztán gondoskodj magadról...

Kontárblog · http://kontar.blog.hu/ 2010.01.08. 23:23:43

hát igen, énis hasonló véleményen vagyok.
süti beállítások módosítása