2009.04.07.
09:58

Írta: Tom Keller

Krakkó, Auschwitz, Zakopane

 A legelső benyomás, ami éri az embert Lengyelországgal kapcsolatban, hogy kevésbé materialista értékek mentén szerveződik a társadalom, a hit és a vallás szerepe vetekedik a mediterrán országokéval, de ez magyarázható a hányattatott történelmi sorssal.

 

 Az út egyetlen számomra és a többi utazó számára is negatív érzelmeket kiváltó momentuma a Szlovákián át vezezető útszakasz volt, ott is leginkább a benzinkútnál lévő pihenő, ott ugyanis vonakodtak kiadni a mosdó kulcsot, miután meghallották, hogy magyarul beszélünk, wilkommen in Europa...

 

De természetesen nem szabad nagy következtetéseket levonni egy-egy soviniszta benzinkutas miatt. Azért kap egy jó pontot is a Szlovák szakasz, ami ezt kiváltja az nem más, mint a 12%-os Zlaty Bazant:)

 

Krakkóba érkezvén szemünk elé tárul a Wawel, mely a Budai Várhoz hasonlatosan a város fölé tornyosul.

Érdemes próbálni a Zapienka-t , ami egy gombás sajtos melegszendvicset takar, átszámolva egy olyan 250-300 Forintos áron. 

 

Szembeötlő nagyon a tisztaság a városban, én bevallom őszintén nem gondoltam volna, hogy Lengyelországban ilyen rend és tisztaság van, az ember azt hihetné, hogy valamilyen skandináv vagy németalföldi városkában tartózkodik.

Krakkó rengeteg legendával rendelkezik, ezek nagy része kapcsolódik a magyar történelemhez is.

 

 

Az árusok nagy része magyarul is érti az alapvető szavakat, így a nyelvtudással nem rendelkező turista is képes tranzakciók lebonyolítására gond nélkül.

 

Auschwitz:

 

Mint már említettem, Lengyelország zivataros évszázadokat tudhat a háta mögött, a huszadik század "nyűgét s nyilait" is jelentősen megszenvedte Katyntól kezdve Auschwitzig.  Nagyjából egy jó órás útra található Krakkótól Osiewitz nevű település, mely a történelembe magát Auschwitzként írta be.

Itt épült fel Közép-Európa legnagyobb koncentrációs és munkatábora, ahova nagyjából egy 2000 kilométeres körből Európa minden tájáról deportálásra kerültek politikai foglyok, homoszexuálisok, zsidók, Jehova tanúi és romák.

 

A főbejárat fölé még most is a Lager felállítóinak "gúnyos" felirata olvasható, Arbeit macht frei.   

 

A kiállítás részét képezi az egykori bentlakók személyes tárgyaiból felhalmozott kupacok szemünk elé tárása, több tonna emberi haj, bőrönkdök ezrei, cipők, szemüvegek mozgássérültek segédeszközei stb...

Minden nációnak van különkiállítása is és tekintve, hogy majdnem minden harmadik áldozat magyar volt, így van egy magyar szárny is, ami a Terror Házához hasonlatos kialakítással rendelkezik.

Auschwitz I-től nagyjából 2 kilométerre található Birkenau, ahol még megszemlélhető a filmekből ismert vonatállomás, ahol a deportáltak első szétválogatása történt meg.

 

Az egykori vasúti jelzőlámpák helyén héber feliratú mécsesek sora található mementóként az utókor számára.

 


 

Zakopane:

 

Téli fővárosnak is nevezik Zakopanet, ami a lengyel Tátra legfrekventáltabb városkája, még most áprilisban is hófödte csúcsok veszik körül és rengeteg síelővel találkozhatunk. Minden második árus sajtot értékesít , ingyenes kostólokkal beetetés gyanánt, így ha nem is vásárolunk semmit, mire a főutcán végighaladunk jóllakhatunk egy zloty elköltése nélkül is.

A kofák nagy hanggal kiabálják, hogy PRÓBA, KECSKE, BOCI, JUH! PRÓBA! Egy fogaskerekűvel felmehetünk Zakopane csúcsára, mely közlekedési eszközt a Lanovka névvel illetik.

 

 

 

 

 

Na első nekifutásnak ennyit írok, most mindjárt órám van és merül is az akksi.

Szólj hozzá!

Címkék: énblog utazás lengyelország

A bejegyzés trackback címe:

https://tomkeller.blog.hu/api/trackback/id/tr41051308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása