2009.01.28.
09:06

Írta: Tom Keller

Hargita Étterem -avagy hogyan váltunk turistává

Tegnap vizsga után úgy határoztunk öten, hogy elmegyünk egy étterembe ebédelni. Először a legközelebb eső Pesti Sörcsarnokba mentünk, de az sajnos tele volt és várni nem volt kedvunk 10 percet , második szcenárióként az Old Amsterdam felé vettük az irányt, melyről kiderült hogy már nem is létezik, jelenleg BorsSó néven fut. Ezzel az étteremmel szemben van a címben említett Hargita Étterem, mely kivűlről meglehetősen komfortosnak hatott és a magyar ételek is csábítóak voltak. Így a "magyar égre magyar ufót" jegyében oda mentünk be, nem pedig az ex-Old Amsterdam-ba.

Bár én nem menüt szerettem volna enni, de mivel a többiek nagy része igen, így szolidarítottam és én is a menüs étkezést választottam.

Betérve a képen látható látvány fogadott, mely kellően csalogató volt számunkra és segített döntésünk meghozatalában is.

Leültünk, helyet foglaltunk, jött a pincér, megkérdezte, hogy a napi menüt kivánjuk-e rendelni és igenleges választ kapott. Ebből kifolyólag megkért, hogy álljunk fel az asztaltól és elküldött egy nagyjából 4 teremnyire és egy emeletnyire levő kis zugba, ahol még abrosz se volt az asztalokon és a kialakításból gondolva ez a Best Western Hotel reggeliző terme lehetett.

Itt megkérdezte a pincér, hogy akkor mit is ennénk. (tudni kell, itt nem volt kiírva, hogy mi a menü)

Megkértük, hogy mondja el, erre otrombán csak annyit mondott, hogy miért nem olvastuk el, nem nehéz memorizálni, magamban gondolva mondom én a borravalóra jutó esélyedet memorizáltam most...

Ekkor annyit mondott, egyszerű, van hús- és paradicsomleves és mellé rántott csirke, gomba és sajt. Na mondom jól van , maradhattunk volna a Közgázos Sodexho-ban is. Italra rá sem kérdezett, hozott egy kancsó csapvizet,  pedig az utolsó vizsga után  ráfért volna az emberre egy pohár bor vagy egy sör.

Miután kihozta a tűzforró levest, mellyel egy 10 lakásos panelt fűteni lehetett volna gázválság idején és a hideg , vagy négyszer melegített lézercsíkos pacskertalp HÚS-t, "elfogyasztottuk", sütemény már nem volt, ami a menü részét képezte, így kaptunk 5 KIWIT ELVITELRE:) Persze elfogyasztani helyben nem is lehetett volna, mivel kést hozzá nem kaptunk, így otthagytuk, vajazó késsel meg nem az igazi...

 

Nem baj, tapasztaltabbak lettünk és ez a lényeg. Ahogy a mondás is tartja, azért egyél, hogy élj és ne azért élj, hogy egyél.

36 komment

Címkék: énblog étterem

A bejegyzés trackback címe:

https://tomkeller.blog.hu/api/trackback/id/tr12907712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vauvauvau 2009.01.28. 13:41:18

Ajánlom az Attila úton a Tabán éttermet.

húsgombóc · http://husgomboc.blog.hu 2009.01.28. 13:52:02

Nem értem, miért maradtatok ott, amikor átvezetett benneteket a kis zugba.

16, Penedek Bába 2009.01.28. 14:00:56

Amikor engem megpróbált volna átültetni, na akkor tűntem volna el egy hangos pukkanással a semmibe, szó nélkül.

acel 2009.01.28. 14:09:56

A menü azért olcsó, és jó szokott lenne, az elvihető gyümölcs szívás, a stílus adott, kajálni megyek oda nem ebédelni. Ha stílust is akarsz akkor nem messze a Ruben étterem, a volt Old Amsterdamos gárda ott nyújtja ugyanazt a minőséget és árat mint régen.

acel 2009.01.28. 14:11:31

És ha sok kaját akarsz akkor ne próbálkozz 650ft-os háromfogásás menüvel a belvárosban.

KOPE 2009.01.28. 14:12:58

Mi egyszer a Csalogányban akartunk vacsorázni a feleségemmel.( aki éppen a 7. hónap környékén járt.)Este 6 a vendéglő tök üres, sehol senki.Már az ajtóban elénk ált egy emberszerűség és minden jelzés nélkül kérdezte,hogy volt e telefonos foglalásunk.
Valami, hogy jónapot, majd megoldjuk, semmi...
Így máshol költöttük el a pénzt.
Biztosan este 8-tól teltház volt de mi addigsimán megvacsoráztunk volna.
Ennyit a magyar vedéglátásról....

., (törölt) 2009.01.28. 14:22:49

Mint anno az NDK-ban. Az egyik asztalnál, csak inni lehetett, a mellette! levőnél, már süteményt is kaphattunk...

KOPE 2009.01.28. 14:26:39

Magyarországon az egyik legjobb!!!
Villa Medici! Király!

Ixos 2009.01.28. 14:37:36

@KOPE: csalogány 26ba napokkal elore foglalni kell hogy bejuss...nem kell a fika nonstop

báró Csekonics 2009.01.28. 14:39:53

KOPE 2009.01.28. 14:12:58

Ebből akkor Te is levonhatod a tanulságot: ebéd v. vacsoraidő ellenére is töküres étterembe csak akkor megyünk be, ha jól ismerjük a helyet és mindennap / héten oda járunk. Ellenkező esetben sajnos könnyen előfordulhat hogy kiderül, nem véletlenül üres a hely.

jó kis élőlény 2009.01.28. 14:51:41

Ó hát ha nincs a vendégnek telefonos foglalása, akkor minimum felpofoztam volna gorilla helyében, de rend kedvéért le is köpködtük volna őket a kollégákkal a feleségével együtt.

Még hogy "van-e szabad asztal".

Mégis mit képzelnek ezek?!

Hát már mindent szabad?!

Kérdezgetünk, kérdezgetünk?!!!

Alex3000 2009.01.28. 14:57:57

"Megkértük, hogy mondja el, erre otrombán csak annyit mondott, hogy miért nem olvastuk el, nem nehéz memorizálni, magamban gondolva." Tudod mikor maradtam volna ott ezek után! Sőt panasz könyve is írtam volna, hogy tanulják már meg, hogy ki vendég, és ki a felszolgáló!!!!

togoornottogo 2009.01.28. 15:05:07

Miért maradtatok ott? Már amikor át akart ültetni, el kellett volna jönni. Sok jó hely van azon a környéken, pl. Costes, Pampas, Toscana stb.
Ha tűrsz, fizetsz és utólag háborogsz minden marad a régiben.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.01.28. 15:12:13

"Így a "magyar égre magyar ufót" jegyében oda mentünk be..."

minden ufó ufó, nincs nemzeti ufó...
hallatlanul tapintatlan vagy..., kikérem magamnak..., zabálj hamburgert...

mnmnbkhj 2009.01.28. 15:21:14

Születésnapomkor előlem is el kezdték elpakolni a kaját, mert jött valami díszes társaság, de aztán megálljt parancsoltam.

kicsisüni 2009.01.28. 15:29:11

@acel: meg kell hogy mondjam, nem csak ez az egy hely ilyen izgis. Karácsonykor elmentünk a Centrál Belvárosiba, helyfoglalás, stb. után. Árak internetről lenézve kb. 2000-2500 Ft. Helyette: 3500-4000, sőt félkilós steak 7500 ft/adag. Na mindegy, a hely kellemes, régies, kicsit bécsies, mintha a múlt század fordulóján üldögélnénk. Merthogy üldögéltünk sokáig. Rendeléstől számítva egy egész órácskát. És közben izgalmakban volt részünk! Nyílt a hátsó ajtó - utóbb kiderült, talán a főnöki iroda ajtaja - és a finn/svéd/spanyol vagy ki tudja milyen nem magyar vendégek mellett (és persze mellettünk is) lassan elcsoszogott a tünemény: kb. 58 éves, kétségesen fehér köpeny, hasonló zokni, papucs a lábon, de kézben tartva mestersége címerét: rongyot és tisztítós flakont, azaz áttűnt a színen a TAKARÍTÓNŐ. Mindezt karácsony első ünnepén, déli 2 és 1/2 3 óra között. Talán ezt hívják nyílt színen való megjelenésnek? De hát dolgozni pedig kell.
Az ebéd: jó volt - a bor különösen, a ház borából, dl = 1000 pénz -, de az adagok, ahogy jöttek a pincér kezéből, egyre kisebbek voltak.
Tulajdonképpen éhesen mentünk haza, de megérte az élmény! Bár családom szerint egyszer volt Belvárosi....

capor_ 2009.01.28. 15:50:47

kics@kicsisüni:
Onnan én is éhesen mentem haza... Pedig volt három fogás... Szerintem vicc az egész hely...

eklar 2009.01.28. 15:51:26

Kedves Tom Keller!

A Vendég az isten. Ha az étterem részéről a legcsekélyebb kétely merülne fel ezzel kapcsolatban, figyelmeztetni kell őket erre, és ennek minden folyományára. És ha nem eszerint viselkednek - jajj nekik.

Na de eltűrni a pimaszságot, megenni a szar kaját, szar helyen?! Ejnye.. De azért köszönjük az infót, speciális büntető-vacsorázó különítményünk már útban van.

mikénehavóna 2009.01.28. 16:28:20

Gyerekek, tegnap egy mexikói vendéglőben ebédeltünk. Fejenként 1100 magyar forintba került borravalóval együtt. Ezért a következőt kaptuk:

Az asztalon kosárkában apró, friss zsömlék félbevágva. Kis tálkákban vaj, és csípős szósz. Olaj-borecet tartó.

Gyűszűnyi étvágygerjesztő koktél.

Előétel: keménytojás zöldborsóval, majonézzel.

Főétel: tengeri hal párizsi bundában, krumplipüré, vegyes zöldségsaláta.

Édesség: gyümölcssaláta.

(Ja, ez Vina del Mar-ban történt, Chilében. Itt a leglepattantabb helyen is van kenyér, vaj, szósz az asztalon. És udvariasak.)

mikénehavóna 2009.01.28. 16:30:35

Ja, az árban egy üveg ásványvíz, és egy üveg gyümölcslé is benne volt.

Ez a hely itt is olcsónak számít, mégis megadják a módját.

Dr Gregory House 2009.01.28. 16:50:57

„Leültünk, helyet foglaltunk...”

Hányszor? Nyelvész-e szakosok-e vagytok?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.01.28. 17:06:43

Épp tegnap csodálkoztam rá, hogy már nem Old Amsterdam az Old Amsterdam. Lehet, hogy belülről nem fogom megismerni.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.01.28. 17:07:43

@kicsisüni:
A Centrálnak egyedül a hangulata értékelhető.

borpancsoló 2009.01.28. 17:37:43

Utálom az olyan helyeket, amik lehetővé teszik, hogy költséghatékony legyél, de megsértődnek, ha azt az opciót választod.

(Azért az ilyen pincértől néha kedem lenne megkérdezni, hogy ezért a magas színvonalú kiszolgálásért vajh hány évig koptatta a padot a vendéglátóiban? )

serwer 2009.01.28. 18:00:13

sejthetted, hogy nem a menüsöknek lett szépen megterítve :)

a múltkor egy kínaiban kaja közben felálltam és kértem egy üdítőt a pultnál és a kislány megkérdezte, hogy két poharat adjon-e, mivel a haverommal voltam, lehet hogy csak szúrkálódni akart, de sajnos az ázsiai csinos kis pofiján nem ismertem ki magam. :))
tanulság:
akinek nincs pénze alacarte étkezni az menjen kinaiba

serwer 2009.01.28. 18:03:11

tényleg mi lett volna ha te étlapról eszel és a többiek meg menüt?
szétültetés?

Té, mint Tamás 2009.01.28. 18:08:08

@serwer: Vagy mondhatta volna azt is, hogy ő étlapról eszik, ott maradtak volna a helyükön, aztán az egyik társának a menüjét ráboríthatta volna az étlapra, és jó ízzel elfogyaszthatta volna róla. :)

Vévé_Lóót 2009.01.28. 18:31:41

irigylem a problémátokat, de nagyon.. (jah, és csak félve kérdezném meg: rajtam kívül van még az országban olyan huszonéves, aki NEM egyetemista/főiskolás?)

Tom Keller · http://tomkeller.blog.hu 2009.01.28. 18:36:57

Érdekes felvetés, hogy mi lett volna, ha páran étlapról, páran pedig menüt rendeltek volna:)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.01.28. 18:39:18

A Hargita nevet lejáratni nem szép dolog. Ronda! :(((
Bambák vagyunk, én is gyakran. Mondjuk el, ott, nekik!

the as · http://thelongestlistofthelongeststuffatthelongestdomainnameatlonglast.com/ 2009.01.28. 18:50:33

meg szerencsetek volt, a menu minosege meredeken ivel lefele, kaphattatok volna (gyakori) mondjuk spenotos palacsintat, vagy budos hust, meg desszeertkeppen almat. regebben jo volt ott kajalni, normalisak is voltak, de azt hiszem a management megvaltozott, es a pincerek is kicserelodtek.

gyz 2009.01.28. 19:03:59

"Igenleges" választ nem kaphatott. Nemlegest kaphatott volna, esetleg igenlőt.

Tom Keller · http://tomkeller.blog.hu 2009.01.28. 22:35:01

De van olyan h "igenleges", jelentése igenlő , illetve pozitív forr. Pallas Nagylexikon -->www.kislexikon.hu/igenleges.html

gyz 2009.01.29. 12:44:27

@[TOM KELLER]:

ok, bocs, akkor csak nem szokás használni.

Visszavontam :-)

Tom Keller · http://tomkeller.blog.hu 2009.01.29. 12:56:46

@gyz: egy kicsit archaikus szó, de azért még létezik:)
süti beállítások módosítása