2008.09.01.
22:35

Írta: Tom Keller

Google Chrome- a nagy dobás?

Már több napja folyik a tippelés sokak részéről, hogy vajon mi lesz a Google következő nagy dobása , melyet nem is olyan régen megszellőztettek. Bár ez a "nagydobás minden felszhasználó részére szöveg " nem annyira tartotta meg  a bizalmat a Google részvények iránt és amint látható linkelt grafikonon, az elmúlt 5 kereskedési nap alatt több mint 5,5 %-ot esett az árfolyam.-->finance.google.com/finance

 

"A Blogoscoped  ma elárulta mi is az a minden usert érintő fejlesztés, ami annyira titokban tudott maradni, hogy még a magyar hardcore geekeknek sem volt értékelhető információja a dologról.

A Blogoscoped szerzője pakkot kapottt, nem máshonnan, mint a Google gyárból, benne egy 38 oldalas képregénnyel, ami humoros, mégis minden angolul beszélő számára világossá teszi, min, és miért dolgoznak a fiatalok a napos Kaliforniában, illetve, hogy mitől bűzlik a hal Dániában.

A Google Chrome elsősorban a teljesítmény oldalán próbálja megellőzni jövőbeli riválisát a Firefoxot és a Safarit, látatlanban peig azt mondom az európai piacon már most kenterbe vágta az IE-t és Operát.
A Chrome erőssége a folyamatokban leosztásában fog lakozni. Minden tab külön zárt folyamatot foglal majd el a memóriából, ezért böngészőnk nem lassul le, akkor sem, ha 25 fülünk lesz megnyitva, rajta neház javascriptekkel és idióta flashjátékokkal. Ez persze csak egy a sok jó közül, amire számíthatunk.

A képregényből kihámozott javakat elolvashatod, a képregényt magát pedig a Blogoscoped jóvoltából végig is lapozhatod.


Pár feature a jövendő böngészőből:


  *
Az URL mező a cím gépelésekor automatikusan segíteni fog ajánlani a leglátogatottabb oldalaidból, populáris oldalakból - csak úgy mint a Firefox 3, habár ez utóbbi hiányzik ebből. Ugyanakkor elég lesz egy-egy kifejezést begépelni, és akár a Google Suggest a böngésző felkínálja a szerinte (és nem buta) oldalakat, amik után kutakodunk, csak esetleg az URL-t felejtettük el. További fejlesztés az Omniboxnak keresztelt kereső-címmezőben, hogy közvetlenül a címsorból kereshetünk egy-egy weboldal tartalmában. Beírjuk, hogy Amazon, és egy új fülben pedig azt a dolgot amit az Amazonon keresün és voilá.

  *
Az alapértelmezett kezdőlapon az Operából ismerős speed-dial fogja fogdani a usereket. Az oldal kettős tagolása látszik a fenti illusztráción is, bal oldalon a kilenc leglátogatottabb oldalak fogad, mellette pedid mindaz, ami eddig menübe volt rejtve, vagy csak a böngésződ méretének csökkentésével volt használható: kereséseid, könyvjelzőid, és a legutóbb becsukott füleid.

  * Ahogy az IE8-ról halott pletykák is tartalmazták, a Google Chrome is tartalmazni fog egy inkognitó ablakot. A Microsoft InPrivate megoldásához hasonlóan nyugottan nevezhetjük ezt is pornó-módnak. A Google szerint az itt megjelenített tartalmak soha nem fognak a számítógépen nyomott hagyni.

  * Különböző webes applikációk megnyithatóak lesznek cím és menüsor nélkül a böngészőben, így azok első blikkre megkülönbözhetetlenek lesznek asztali alkalmazásoktól.

  * Ahogy a vírusírtók és spybotok, a böngésző maga is rendszeresen frissíteni fogja a kártevő szájtok listáját, hogy megellőzzön egy esetleges támadást gépünk iránt. A Google azt állítja, minden ami böngészőben folyik, az körül van bástyázva, habár elismerték, hogy a felhasználók által telepített különböző pluginok kimenekülhetnek a biztonsági rendszerből.

Mindent egybe vetve, érdekes projektnek nézünk elébe. Senkinek sem fáj, ha még egy versenyző száll be a ringbe. Kérdés csupán a biztonság, és a visszatérő Nagy Testvér szindróma. Hogyan és mire használja, (és használni fogja) az új program a mi netezési szokásainkat? Milyen adatok tesz el még el rólunk, azok mellé, amik így is nyilvánvalóak számukra rólunk. Kell-e tartani valamitől? És egyáltalán, nem csak azért nyílt a forrsákód, mert az utóbbi időben egyre több vád érte őket monopol helyzetük miatt?"

(forrás: blogoscoped.com,http://instantfilm.blogter.hu)
 

2 komment · 1 trackback

Címkék: google tech chrome

A bejegyzés trackback címe:

https://tomkeller.blog.hu/api/trackback/id/tr100644058

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Informatika, Internet, WEB2.0 2008.09.02. 12:59:15

Hamarosan indul a Google Chrome, a Google saját böngészőjeOlvasható volt, hogy a Google nagy dobásra készül. Lehet hogy erre, a Google Chrome-ra. A Google Chrome a Google saját böngészője lesz. Az új böngészőben egy teljesen új Javascript motor lesz majd…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

/kese (törölt) · http://yardok.blog.hu 2008.09.02. 12:58:26

hello tomkeller,

a böngésző honlapja az esti óráktól lesz elérhető és tölthető a béta változat!

üdv.,

/kese

[tomkeller] · http://tomkeller.blog.hu 2008.09.02. 13:09:06

kösz az infot:D remélem kevésbé lesz memóriazabáló mint a mostani firefox(bár már ez is jobb mint a 2.0 volt)
süti beállítások módosítása