2008.08.24.
15:50

Írta: Tom Keller

Optimista jövőkutatók, nem lesz Apokalipszis

Éppen egy TERMINATOR regény olvasok , mely elég mélyen az emberi önelégültség okozta realitással szembeni vakságot taglalja. Ezért is volt érdekes számomra az MTI egyik híre, mely szerint az Apokalipszis nem áll az ajtónk előtt. 

Megment bennünket az internet és a technológia - legalábbis ezt állítja Chris Anderson, a 2 milliárd dollárra (312,4 milliárd forintra) értékelt Future Publishing megalapítója, az optimizmus új guruja, aki szerint planétánk jövője kitűnő kezekben van.

A kitűnő kezek vagy inkább kitűnő agyak, akikre utal, azok a politikusok, szakemberek, akik résztvesznek a TED (Technology, Entertainment, Design) 1984-ben létrehozott hálózat, ma már internetes honlap munkájában. A csapat mintegy ötven főből áll, olyan futurológusokból, akik különböző szakterületek specialistái és a maguk módján készek a világ megmentésére.

Olyan előadókat sikerült megnyerniük, mint Al Gore, Bill Clinton, Sir Richard Branson milliárdos vállalkozó, Norman Foster világhírű brit építész, hogy csak néhány nevet említsünk. Olyan közönségük van, amely kész akár 3 ezer eurót (712 ezer forint) is fizetni előadásaikért. A honlapnak 10 millió látogatója van, akik videón is megtekinthetik a szigorúan 18 perces eszmefuttatásokat.

A Business Week című amerikai lap szerint immár nem a Davosban tanácskozóktól kell a megoldásokat várni, hanem ezektől a jövőkutatóktól. "A Föld problémái nem olyan súlyosak, mint hisszük, mondja Anderson, van ok az optimizmusra." A technológia, a média és a gazdasági növekedés kombinációja megoldja azokat. Ennek a kombinációnak a hatása hosszabb távon olyan erős lesz, hogy jóra fordítja azoknak az embereknek a sorsát, akik most a fejlődésből ki vannak zárva.

A technológia, az internet nemcsak azért jelent előre haladást, mert gyorsan hírt ad a globális veszélyekről, hanem azért is, mert felgyorsíthatja az ellenintézkedéseket is. Anderson szerint ez érvényes lesz a mindennapi élet vonatkozásában is, mivel 2015-ig a világ lakosainak fele csaknem mindent el tud majd intézni a világháló segítségével.

A TED szónokai konferenciákon is terjesztik a pozitív gondolkodást, a konkrét megoldásokat. És rombolják a negatív mítoszokat. Például: a média állandóan csak természeti katasztrófákról, terrortámadásokról, tragédiákról beszél, így kialakul az az általános érzés, hogy minden rosszul megy, pedig nem így van. "Az utóbbi 10 évben, bolygónk konfliktusai 40 százalékkal csökkentek, de erről említés sem történik" - jegyezte meg rosszallón Anderson.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: tudomány társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://tomkeller.blog.hu/api/trackback/id/tr58630505

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: hushescorts.com 2017.10.26. 10:53:56

Van Basten bejelentkezett a Chelsea-kispadra - softrapidsharecom

Pingback: Optimista jövőkutatók, nem lesz Apokalipszis : blogs edvdbox 2008.08.24. 16:46:14

[...]szerint ez érvényes lesz a mindennapi élet … Original post by [tomkeller] [...]

Pingback: Optimista jövőkutatók, nem lesz Apokalipszis | autocarsinsurance 2008.08.24. 16:24:29

[...]szerint ez érvényes lesz a mindennapi élet … Original post by [tomkeller] [...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása