2008.03.12.
10:49

Írta: Tom Keller

Alternatív tandíjjavaslat

Alternatív tandíjjavaslat, egységes rendszer mellett törnek lándzsát a rektorok: mindenki fizetne tanulmányi eredményétől függően Hiába arattak elsöprő győzelmet az igenek a tandíj eltörléséről is döntő népszavazáson, az általános fizetési kötelezettség bevezetését az elejétől fogva támogató egyetemi vezetők nem hajlandók elfogadni a döntést - írja a Magyar Nemzet.

Molnár Károly, a vezetőket tömörítő Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke a polgári napilapnak azt mondta: a népszavazás eredményétől függetlenül folytatják a fejlesztési részhozzájárulást (fer) kiváltó alternatív tandíjjavaslat kidolgozását, és azt április végén leteszik Hiller István oktatási miniszter asztalára.

 Arra a kérdésre, hogy a rektorok nem érzik-e úgy, szembemennek a népakarattal, Molnár azt felelte: a népszavazás az államilag támogatott képzéseken bevezetendő fert törölte el, a felsőoktatásban a költségtérítéses képzéseken évek óta jelenlévő tandíjat nem. A döntés nem jelenti azt, hogy ne lehetne újabb, más típusú fizetési kötelezettséget bevezetni(!!!).

A rektorok javaslata eltörölné az államilag finanszírozott és a költségtérítéses képzést, és egy egységes rendszert hozna létre. A diákokat tanulmányi eredménytől függően kategóriákba sorolnák: a legrosszabbul teljesítő fizetne a legtöbbet, a legjobbak pedig a legkevesebbet. A kategóriákat a rektori konferencia elnöke szerint minden tanév végén felülvizsgálnák, és az előző évi teljesítmény alapján állapítanák meg a következő évre fizetendő díjat. A legmagasabb kategóriában fizetendő tarifa megegyezne a költségtérítéses hallgatók által fizetendő díjjal. A hallgatók és a Fidesz is felháborítónak tartják a rektorok tervét.

Szólj hozzá!

Címkék: politika egyetem társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://tomkeller.blog.hu/api/trackback/id/tr29377551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása