2007.07.28.
16:49

Írta: Tom Keller

"Borból jó a kannás, ígyál tablettást..."-kösz, de nem




















A képeken látható "bor" a "Kecel-Soltvadkert-Kisőrös-tablettásborháromszögből" származik, melyek palackos kiszerelései hozzájárulnak, hogy a magyar bormarketing  szinte minden erőfeszítése kútba vesszen. Hiába vannak kiváló borvidékeink, mint például Villány, Szekszárd, Eger , Tokaj , az ehhez hasonló filléres pacsuli borokat veszi meg a legtöbb külföldi turista és egy kiadós másnapos fejfájás után nem sok kedve lesz megint magyar borra költenie.

De igazából nem csak a külföldiekre vonatkozik ez az állítás, nagyon sok embert ismerek, akik azt mondják, hogy nem szeretik a bort. És ez azért van, mert igazából soha nem ittak normális bort, hanem szinte kivétel nélkül kannás, tablettás bort. Remélhetőleg idővel helyre lehet hozni ezeket a rossz beidegződéséket és újra nívója lesz a borfogyasztásnak és nem csak egy szűk elit kiváltsága.

Bár egy hasonló olcsó bor már akkor gyanús, mikor a címkéjén megtalálható a minőségét megőrzi X hónapig felirat... A másik meg az, hogy a pocsék minőség pocsék marad még akkor is , ha németül van megnevezve a fajta...



A két cimke alján vajon azok az állatok azt jelképezik, hogy milyen fajta trágyából készült?

8 komment

Címkék: bor

A bejegyzés trackback címe:

https://tomkeller.blog.hu/api/trackback/id/tr45127130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ede H. Bomber · http://karahunempire.blogspot.com 2007.07.29. 14:32:39

E gondjaim elmúltak, mert 6 éve saját szőlőm van, és qrv-erős, nehéz vösöbort termesztek. Évi 15 hl. körül.

Amúgy a Soproni, vagy Tihanyi kékfrankos ROSÉ a kedvencem, fészáraz, finom, fröccsként is jó a forróságban, és ÖNMAGÁBAN is kitűnő!!!

Zsíros, vörös húsételekhez főként.

Tom Keller · http://tomkeller.blog.hu 2007.07.29. 14:50:10

Tihanyi kékfrankost még sajnos nem kóstoltam, de a soproniról én is csak elismerően tudok nyilatkozni, ezen kívűl még ajánlom a Teleki féle Villányi Kékoportót(vagy Blauer Portugiesrként is forgalmazzák)

marlington · http://elir.blogter.hu 2007.07.29. 16:09:09

A Blaufränkisch még rosszabb lehet, mert az félédes...
Jóreménység Borászat :))

Pedig a kékrankossal, mint fajtával SEMMI gond, olykor szebb, mitn a cabrnet-k, de ami vörös és félédes, az eleve szutyok... ráadásul csak akkor lesz félédes egy magyar vörösbor, ha megcukrozzák.
+ felhívom a figyelmet, hogy a cukrotartalomtól föggetlenül mindkét esetben 10,5-ös az alkohol... meg sem próbáltak úgy tenni, mintha...
Eleve egy kékfrankosnak minimum 12-es alkohol kéne...
Fúj.

TorSalqvist · http://torsalqvist.freeblog.hu 2007.07.30. 15:43:24

Húha, azt hiszem ilyen Kékfrankos van itthon a hűtőben... de tényleg. Pedig azt hittem az üveges borokkal nem lehet baj. :OOO
Eddig még nem éreztem semmi furcsát rajta, de ha nem lesz több bejegyzés a blogomon, legalább tudjátok, hogy miként bánt el velem a materialista elnyomógépezet. :D

Sajnos az átlag magyar ember nem tud 250-300 forintnál többet kiadni borra. A mai magyar valóságban nem sokan engedhetik meg, hogy francia hókuszpókusznevű elitborokat igyanak.

Tom Keller · http://tomkeller.blog.hu 2007.07.30. 15:51:25

Cigire persze ki tud adni 500 Ft-ot nem? Amúgy meg nem a francia "hókuszpókusznevá elitborokat" kell venni, hanem normális magyar földön termesztett "elitborokat":D--Villány, Eger, Szekszárd, Tokaj pl.

Ede H. Bomber · http://karahunempire.blogspot.com 2007.07.30. 16:08:24

Tihanyi ROSÉ az, de az alapja kékfrankos. (Valszeg csopaki v. füredi termésből készül.)

Félszáraz, kitűnő.

De valóban a Soproni (vörös) Kékfrankos, ill. annak szintén félszáraz Rosé változata finomak.

Mélyen meghajlok a fent említett "kékoportó" előtt, amit még budai francia étteremben is kínálnak, mint egyenrangút (és -árút...) a franciákkal.

Tom Keller · http://tomkeller.blog.hu 2007.07.30. 16:52:17

"Mélyen meghajlok a fent említett "kékoportó" előtt, amit még budai francia étteremben is kínálnak, mint egyenrangút (és -árút...) a franciákkal."

Akkor minden tiszteletem az étterem vezetőségé:D
süti beállítások módosítása