2007.07.24.
20:14

Írta: Tom Keller

Mérgező savat öntöttek a Dunába Ráckevénél?

Hoaxkábelről

Az iWiW-en legújabban terjedő lánclevél szerint gyilkos sav mérgezi a ráckevei Dunát, ami két kutya szörnyű kínok közti halálát okozta. A szöveg semmilyen konkrétumot (pontos helyszín, időpont, szemtanú) nem tartalmaz, úgyhogy gyorsan nyomozni kezdtünk.





A lánclevél

"Ráckevénél ne fürdessetek kutyát,mert vmi mérgező savfélét engednek bele ott a vízbe,2 nap alatt 2 kutya halt bele az 5 perces fürdőzésbe.Úgy jöttek ki a vízből,hogy tenyérnyi helyeken nem volt rajtuk szőr,és sajna be is nyelték a vizet,ami a halálukat okozta. Kérlek benneteket tegyétek ki az üzi falatokra,hogy több kutya ne halljon meg ilyen keserves kínok között!!!"

Tények

A pontos helyszín és időpont nélküli figyelmeztetés már önmagában gyanús. Ha valakit a valódi, hasznos jó szándék vezérel és tényleg megtörtént esetről tudósít, vajon miért nem jelöl pontos adatokat a lehetséges áldozatok okulására?

Mindenesetre a törvény elrendeli, hogy ilyen fertőzések esetén minden illetékesnek, akihez eljut az információ (állampolgár, regionális vízügyi igazgatóság, orvos, állatorvos, ÁNTSZ) kötelessége bejelentést tenni a Környezet és Vízügyi Minisztériumban, ahol munkaidőben és munkaidőn túl is rendkívüli környezeti kárelhárítási ügyeletet tartanak fenn. Técsőy István, a minisztérium környezeti kárelhárítási vezetője az Indexnek elmondta, a szövegben leírt esetről egyetlen bejelentés sem történt. A találomra felhívott ráckevei állatorvosok sem hallottak az esetről.

Técsőy István azt is elmondta, hogy július 23-án hétfőn a hivatal a teljes soroksári duna-ági szakaszon, így Ráckevénél is teljes vízminőségellenőrzést végzett. „A vizsgálat során semmilyen fertőzést nem találtunk, a Duna jelenleg sehol sem mérgezett” – mondta az Indexnek. Így a hírnek, ha van is valóságalapja, nem mostani esetről tudósít. Ha mégis ilyesmi történik, azonnal tegyenek bejelentést és boncoltassák fel a kimúlt állatot, javasolta Técsőy István.

Szólj hozzá!

Címkék: iwiw hoax

A bejegyzés trackback címe:

https://tomkeller.blog.hu/api/trackback/id/tr66124635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása