2007.06.07.
10:47

Írta: Tom Keller

Milton Friedmanról

Az elmúlt pár hétben szerintem legtöbbször Milton Friedman nevével találkoztam a különböző közgáz tárgyak tanulása során, így gondoltam utána nézek egy kicsit mélyebben is a tavaly elhunyt Nobel-díjas közgazdásznak.

És mit találok a Jewish Meeting Point nevű magyar portálon? Milton Friedman édesanyja a Trianon előtti Magyaroszág Beregszász nevű községéről származott és onnan emigrált az 1910-es években Amerikába.

Milton Friedmant ellentmondásosan ítélték meg. Egyrészt arrogáns személyisége miatt, mivel a vitákban túl nyíltan, kertelés nélkül, sokak szerint durván fejtette ki véleményét. Másrészt konzervatív, jobb oldali politikai-gazdasági nézetei miatt, mint például a „negatív sokk-terápia" atyját, Nixon és Reagen elnök tanácsadóját, valamint gazdasági téziseinek néhány demokratikus (így Margaret Thacher Egyesült Királyságában) és diktatórikus országokban (mint például Chilében Pinochet által) sikeresen alkalmazott volta miatt. Kivételes tudományos teljesítményét ugyanakkor senki nem vonta kétségbe.

2 komment · 1 trackback

Címkék: közgazdász arcképcsarnok

A bejegyzés trackback címe:

https://tomkeller.blog.hu/api/trackback/id/tr1594246

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: c bootcamp london 2018.12.26. 00:35:30

Szervezők - Tücsök és Bogár

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dumby 2007.06.07. 13:34:41

Nem érzed magad kicsit szakbarbárnak,hogy ilyenekről írsz?:D

Tom Keller · http://tomkeller.blog.hu 2007.06.07. 13:41:53

Meg kell mondanom, hogy nem, sőt fontosnak tartom, hogy ne csak állandóan a frontvonalban álló politikusokról, hanem a sokszr háttérban tevékenykedő közgazdászokról is szót ejtsünk. De ennél az bejegyzésnél leginkább a magyar vonatkozást tartottam fontosnak.
süti beállítások módosítása